De Canadese Muur

De Canadese Muur

canadesemuurKoning voetbal beheerst het leven van velen. Het voetbalspel bevat alle elementen voor een Groot Grieks Drama: triomf en leedvermaak, echtbreuk en sensatie, tragiek en samenzang… Maar… Hoeveel theaterstukken kent u, waarin het plot wordt bepaald, of zelfs maar beïnvloed, door de Voetbalgoden? Niet een toch?

De Canadese Muur is een stuk dat bol staat van de bal. Een drama dat in zijn geheel wordt verpakt in de sfeer, de kleuren, de geluiden en de terminologie van het voetbal. Een stuk dat handelt over geld, onhaalbare dromen, lang vervlogen tijden, gebroken vriendschap en dito knieschijven. Een spel waarin twee vroegere vrienden elkaar na jaren weer ontmoeten, waarin twee vrouwen de speelbal zijn van intriges en van het rollenpatroon, en waarin de vader de enige is met een goedgespekte portefeuille. Naarmate het stuk vordert, wordt er meer en meer in de beerput van het verleden van de personages geroerd. Het resultaat is gespeend van ernst noch humor, en bestaat uit twee speelhelften waarna de wedstrijd wordt afgefloten.

Herman Brusselmans en Tom Lanoye zijn twee welbekende Belgische schrijvers. Onder het motto ‘het theater is de spiegel van de samenleving’, schreven zij gezamenlijk dit kluchtig spel. Het is een harteloos familiedrama over voetbal, drank en kwetsbare delen. De toon is consequent cynisch, bijtend, satirisch met geregeld leuke of platvloerse grollen. Tegelijk is het stuk voorzien van tal van knepen en show-elementen om niet te verzanden in een traditioneel huiskamerdrama. Zo zal er bijvoorbeeld menig lied de toeschouwer om de oren vliegen.

De regie en dramaturgie van de voorstelling zijn in handen van theatermaker Stephan W. Zeedijk. Naast zijn werk voor Toneelgroep Imperium maakt hij voorstellingen bij Festes Theater in Rotterdam en is hij werkzaam als freelance regisseur en speldocent bij o.a. de SKVR-Theaterschool in Rotterdam en DRIFT in Delft. Hij maakt al meer dan tien jaar voorstellingen voor toneelgroep Imperium. Zijn voorstellingen richten zich vooral op het klein menselijk drama, dat zich afspeelt binnen vriendschappelijke, liefdes-, seksuele en familierelaties. De basis van de voorstellingen en het spel wordt altijd gevormd door echtheid en rauwe menselijke emotie.

Foto impressie

Regie: Stephan W. Zeedijk
Tekst: Herman Brusselmans en Tom Lanoye
Spelers: Boris Crijnen, Loes van der Pouw Kraan, Hester Krijgsman, Mark Siera, Thomas Westerhout
Arrangementen en samenzang: Jan Joost Aten en Bart in ‘t Veld
Speeldata: 12, 13, 18, 19, 20, 25, 26 en 27 oktober 2012