Mistero Buffo

Mistero Buffo

buffo_small“Mistero Buffo” is een bundel vertellend toneel waarin het leven van Jezus Christus wordt gezien door de man van de straat. De verhalen zijn doorweven met het leed van de mens; over hoe zij werken en leven, over hun armoede, over uitbuiting en het machtsmisbruik. Dario Fo zet zich met “Mistero Buffo” af tegen de politieke structuren, de machthebbers en het opportunisme van de heersende elite.

Toneelgroep Imperium speelt met maskers in een techniek die is geïnspireerd door commedia dell’arte. Commedia is een vorm van volks¬theater, die zich in de zestiende eeuw in Italië ontwikkelde. Het is aanvankelijk een soort geïmproviseerd protesttheater, gericht tegen de Spaanse overheersers en tegen maatschappelijke instituties en wantoe¬standen van die tijd. We spelen in de stijl van de Commedia, maar wel met Fo’s teksten.

Dario Fo (1926) won in 1997 de Nobelprijs voor de Literatuur voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het theater, maar meer specifiek voor “Mistero Buffo”. Hij probeerde de waardigheid terug te geven aan het volk door een ode te brengen aan de nar.

De regie is in handen van Arne Sybren Postma (1971). Het is zijn derde regie bij toneelgroep Imperium. Eerder regisseerde hij de dubbele eenakter “Monoloog van een paard/Sex en eten” van Esther Gerritsen (2008) en “Baas Ubu” van Jarry (2009). Met “Baas Ubu” won hij de publieks- en regieprijs van toneelgroep Imperium voor het seizoen 2009/2010. De maskers zijn ontworpen door de ervaren maskermaker en -speler Frans Krom (www.franskrom.nl).

Foto impressie

Regie: Arne Sybren Postma
Spelers: Pierre Cortenraad, Paul Louman en Josien Roos
Speeldata: 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23 en 24 december 2011