Augustus: Oklahoma

Augustus: Oklahoma

posteroklahomaTracy Letts’ saga over de ontbinding van de Iers-Amerikaanse familie Weston, maakte een triomftocht door vele landen. In mei 2011 ging het stuk in Nederlandse première bij DUS, de Utrechtse Spelen, met een sterrenbezetting. Ter gelegenheid van het 11e lustrum brengt toneelgroep Imperium in mei 2012 dit grootse werk als marathonvoorstelling (vijf uur met inbegrip van twee pauzes) inclusief maaltijd.

Beverly Weston, een vroeger succesvol dichter en hoogleraar, is zoek. Gealarmeerd door de vermissing keren zijn drie dochters, met aanhang, een voor een terug naar het ouderlijk huis. Een bont gezelschap. Gaandeweg worden alle façades afgebroken en alle wonden opengelegd, dit onder de bezielende leiding van Violet, de aan pillen verslaafde moeder des huizes, een monstre sacrée, een monument van passieve agressie en dodelijke oneliners zoals alleen de allerbeste toneelschrijvers ze kunnen bedenken. Zijn de volwassen dochters sterk genoeg om zich aan haar wurggreep te ontworstelen?

Een familie die in je hoofd gaat wonen, zoals bij een dik boek, een serie die je aan een stuk door bekijkt van een cassettebox, of een voorstelling als “Angels in America”. 13 personages die je alle 13 redelijk goed leert kennen, die geestig zijn en beschamend, en die op de pijnbank gaan liggen voor jou, opdat hun ellende jou ontroert, troost en oplucht. 13 Personages die samen ook staan voor een beschaving, voor een land: Amerika.

Tracy Letts (1965) is een Amerikaans toneelschrijver en acteur. Hij schrijft Augustus: Oklahoma in 2007; een zwart komisch familiedrama, waarin hij soap en klassiek theater prachtig weet te combineren. Het levert hem verschillende Amerikaanse toneelprijzen op, waaronder de Pullitzer Prize en de Tony Award. Wereldwijd verovert het stuk land na land. Met Augustus: Oklahoma heeft Letts een stuk geschreven dat een toneelklassieker kan worden.

Regisseur Jules Noyons, maakt al meer dan tien jaar spectaculaire en succesvolle voorstellingen voor toneelgroep Imperium. Zijn vorige regies bij toneelgroep Imperium zijn Peter Pan (2001), Spaanse Ruiters (2003), De Drie Musketiers (2004), Bash (2006), Dogville (2009) en Brainwash (2011). Hij wilde Augustus: Oklahoma regisseren omdat de thematiek heel erg dicht bij hem ligt, maar vooral omdat het een ongelooflijk goed geschreven stuk is.

Interview met Jules Noyons: Eindelijk aan de slag met Augustus Oklahoma
Recensie Leidsch dagblad 16 mei 2012: Familie valt dramatisch uit elkaar

Foto impressie

Regie: Jules Noyons
Tekst: Tracy Letts
Vertaling: Ger Apeldoorn en Pieter Athmer
Spelers: Johan van Amerom, Ger Apeldoorn, Eva Baas, Manita van den Berg, Boris Crijnen, Et Meijvogel, Sabine Jimkes,
Alwin Kloekhorst, Paul Louman, Els van Midden, Christa Schrier, Leonore Tismeer, Laurike in ‘t Veld
Speeldata: 12, 13, 19, 20, 26, 27, 28 mei, 2 juni 2012