Plaag

Plaag

plaag_smallDe telefoon rinkelt. Je neemt op. Niemand – of een zachte klik aan de andere kant van de lijn. Wie was dat? Waarom zei ‘ie niks? Waarom heeft ‘ie dan je nummer gedraaid? Als het één keer gebeurt, is er niets aan de hand. Maar twee keer? Of vaker?

Plaag is een psychologische horror-thriller vol actie, waarin een behoeftige vrouw neemt wat ze krijgt aangeboden. Ze volgt een man tot hij over zijn grenzen heen gaat.

De wat verlopen vrouw Agnes heeft zich teruggetrokken uit de maatschappij en werkt en woont in een hostel. Er is veel mis gegaan in haar leven. Zo verbergt ze zich voor haar gewelddadige ex-man Joeri, die net is vrij gekomen uit de gevangenis. Op een dag komt Agnes’ enige vriendin Syl langs met Peter, een op het oog vriendelijke en rustige man. Een man met aandacht voor Agnes. Een man die op zoek is naar een beetje genegenheid. Agnes en Peter vinden elkaar. Ook al is Peter wat angstig en Agnes wat goedgelovig. En dan komen er beestjes…

Tracy Letts schrijft Bug in 1996 en in datzelfde jaar gaat het stuk in Londen in première. Later is het ook veelvuldig in de VS te zien. Tracy Letts is naast schrijver tevens acteur bij het gerenommeerde Steppenwolf Theater in Chicago. In 2008 wint hij de Pulitzerprijs voor Drama voor zijn stuk August: Osage County.

Bug wordt in 2006 door Ric Berretty vertaald en bewerkt als Plaag, en zijn vertaling is bovendien geautoriseerd door de uitgever. Het stuk is nog niet eerder in Nederland opgevoerd.

Ric Berretty regisseert voor het eerst bij Imperium. Hij beleeft dus op 8 oktober een dubbel debuut: als regisseur bij Imperium en voor het eerst zet hij een stuk neer gebaseerd op een eigen vertaling. Ric regisseert echter al geruime tijd en hij speelt ook al jaren. In zijn jonge jaren gaat dit vooral spelenderwijs, maar tijdens en na zijn studie Industrieel Ontwerp aan de TU Delft komt de ambitie en de wil om beter te worden. Hij werkt mee aan tientallen producties. In het dagelijks leven werkt Ric als tentoonstelling- en attractieontwerper bij een experience communicatiebureau. Zowel tijdens zijn werk als tijdens het acteren en regisseren is Ric vooral gericht op het vermaken van zijn publiek. Het publiek moet een fantastische ervaring hebben!

Interview met Ric Berretty: Het publiek een topavond bezorgen
Recensie Leidsch Dagblad: Het Imperiumpubliek krijgt last van afiden

Regie: Ric Berretty
Spelers: Henk van Batenburg, Lidewij Gerits, Laurens Mingelen, Ton Orleans, Marjolein van der Woude.
Speeldata: 8, 9, 14, 15, 16, 21, 22 en 23 oktober 2010