Nu even niet, Nu even wel

Nu even niet, Nu even wel

poster_nu_smallKomen mannen van Mars en vrouwen van Venus? Nu even niet / Nu even wel is een dubbelvoorstelling over vriendschap tussen mannen en vriendschap tussen vrouwen, in het heden en het verleden. De teksten zijn geschreven door Maria Goos en de voorstellingen worden geregiseerd door Hilt de Vos. De dubbelvoorstelling is in december 2010 te zien in het Imperium Theater in Leiden.

Nu even niet is de tragikomische eerste helft van de dubbelvoorstelling, die gaat over vier vrienden die elkaar al twintig jaar lang kennen. Al die tijd dineren ze eens per maand in een bepaald restaurant. Ze eten daar met elkaar en ze praten, zoals één van de vier zegt, over niks. Terug naar de tijd van toen, maar is die tijd nu wel hetzelfde? Ze proberen de verloren tijd van vroeger in te halen, maar vinden alleen maar ontgoocheling bij elkaar. Hun vrouwen begrijpen niets en misschien is dat maar goed ook. Als de mannen het maar begrijpen.

In Nu even wel zijn het juist vier vrouwen die elkaar tijdens een etentje in een restaurant ontmoeten. Daar waar de mannen het over het verleden hebben, spreken de vrouwen vooral over het nu. En het nu heeft banden met het verleden. Een van de vier mannen is inmiddels overleden en blijkt een minnares te hebben gehad tijdens zijn huwelijk. De minnares ontmoet de drie vriendinnen, waaronder de echtgenote van de vreemdgaande man, in het restaurant. Hier begint het drama.

Beide voorstellingen zijn geschreven door Maria Goos en zij was ook verantwoordelijk voor de regie van de eerste voorstellingen van de stukken. Het idee voor Nu even niet is ontstaan toen vier acteurs, die al jaren met elkaar bevriend waren, aan Maria Goos vroegen of ze een stuk voor hun wilde schrijven. Om de tijd efficiënt te gebruiken is ze eenmaal met de heren gaan eten en heeft daar aantekeningen van gemaakt. Zo ontstond Nu even niet. Twee jaar later schreef Maria Goos de vrouwelijke tegenhanger Nu even wel op eenzelfde wijze.

Begin jaren negentig schreef Goos mee aan de advocatenserie Pleidooi, later gevolgd door Oud Geld. In september 2000 ging haar toneelstuk Familie in première, dat later werd verfilmd. Twee jaar later volgde het stuk Cloaca.

Imperium heeft voor deze productie Hilt de Vos als regisseuse aangetrokken. Na haar theateropleiding in Brussel werkte zij als freelance actrice bij onder meer O.T., het Ro Theater, Toneelgroep Amsterdam, de Toneelschuur en vele andere toneelgezelschappen. Ook heeft zij veelvuldig haar gezicht laten zien op zowel de Vlaamse als de Nederlandse tv. De laatste jaren richt zij zich meer op regisseren en doceren. Eerder regisseerde Hilt De Verschrikkelijke Moeder van Alex van Warmerdam bij het Imperium Theater.

Interview met Hilt de Vos: Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus

Regie: Hilt de Vos
Spelers: Manita van den Berg, Agaath Bokma, Lobke Cornelisse, Coen Gelinck, Paul Louman, Marga van Ravels, Martijn Romijn, Jos de Voogd
Speeldata: 10, 11, 16, 17, 18, 22, 23, 24 december 2010