Het Temmen van de Feeks

Het Temmen van de Feeks

Feeks_smallHet verhaal

Het temmen van de feeks begint met een dronkenlap die door de waardin van een kroeg op straat wordt gegooid. Zal dat dan de feeks zijn? Nee, de dronkenlap wordt gevonden en meegenomen en toneelspelers gaan voor hem een stuk opvoeren over twee zussen. De oudste, Katherina, is niet op haar mondje gevallen. De jongste, Bianca, is welbespraakt, aardig en bescheiden. Hun vader besluit dat Bianca niet mag trouwen voor Katherina een man heeft. Twee aanbidders van Bianca besluiten Katherina aan de man te helpen. Hun oog valt op Petruchio. Met een bruidsschat in het vooruitschiet is hij bereid met haar te trouwen. Maar eerst moet hij haar temmen.

Het toneelstuk

Het temmen van de Feeks is een eigen moderne vertaling van Ruud Wessels. Het stuk zoals bewaard gebleven van Shakespeare is een raamvertelling, waarvan het einde ontbreekt. Toneelgroep Imperi-um speelt in deze enscenering het oorspronkelijke beginstuk en een eindstuk dat ontleend is aan een ander stuk (vermoedelijk ook van Shakespeare…). Deze raamconstructie geeft een kader en daardoor een intrigerende laag aan het verhaal van de Feeks zelf, dat dus een stuk-in-een-stuk is. De hele Feeks is een feest van verkleden, vermommen, rollen ruilen en façades, oftewel een lofzang op het theater zelf. Theater dat ook in deze spetterende en soms wrange komedie weer poogt ‘de waarheid te liegen’.

De schrijver

Het is niet de eerste keer dat het Imperium Theater op de planken staat met een stuk van William Shakespeare. Bekende titels als Hamlet, Twelfth Night, Romeo & Juliet en de compilatievoorstelling Thanatorium Shakespeare behoren tot het repertoire van toneelgroep Imperium. Het is de vraag wat de alom bekende schrijver bij de Feeks echt wil overbrengen. Waar wil hij ons met dit stuk over laten nadenken? Waarom moet een koppige, luidruchtige vrouw worden getemd? Wat zegt het over hoe wij naar de rollen van mannen en vrouwen kijken? Die vraag is het uitgangspunt voor een spannende zoektocht met twaalf spelers van toneelgroep Imperium. Daarbij speelt de praktijk van het theaterma-ken in Shakespeares tijd, waarin zijn teksten geworteld zijn, nadrukkelijk een rol. Mannen spelen vrouwen, vrouwen spelen mannen, en voor de acteurs is het publiek steeds een concrete aanwezig-heid.

De regisseur

De regie van de Feeks is in handen van Ruud Wessels die onder andere in 2006 Festen van Thomas Vinterberg tot een succes wist te maken. Wessels, theaterdocent, acteur en toneelschrijver (hij schreef onder andere L ter gelegenheid van 50 jaar Imperium, en onlangs Plastische Vervorming voor zijn eigen theatergroep Het Arsenaal) regisseert met de Feeks zijn 40e productie, en de zevende bij Imperium.

Interview met Ruud Wessels: Schijn en werkelijkheid

Regie: Ruud Wessels
Spelers: Johan van Amerom, Jan Joost Aten, Maria van der Burg, Pierre Cortenraad, Boris Crijnen, Rene Huinen, Alwin Kloekhorst, Christa Schrier, Babette van Spijker, Josien van der Steur, Thomas Westerhout, Marjolein van der Woude
Speeldata: 6, 7, 12, 13, 14, 19, 20 en 21 mei 2011