Gras

Gras

grasJe familie. Dat is een hele normale groep van mensen, die logischerwijs bij elkaar horen. Toch? In Gras echter komen een vader, een moeder, dochter en zoon er achter dat hun familie-zijn helemaal niet zo vanzelfsprekend is als zij dachten. Gras is een doldwaze zwarte familiekomedie voor het hele gezin, te zien in het Imperium Theater in februari 2010. Hoe zit uw gezin eigenlijk in elkaar?

Het Stuk, Gras

Een familie gaat – net als vroeger – met de caravan naar een camping in Frankrijk om de familiebanden weer eens lekker aan te halen. Al snel blijkt dat die doelstelling iets te hoog gegrepen is, en dat van een gezellige vakantie geen sprake kan zijn. Vader Herman en moeder Manon begrijpen elkaar al jaren niet meer. Zoon Niek is niet helemaal goed. Dochter Liesbeth is het huis al uit, en heeft helemaal geen zin in de vakantie. Als zij haar gezin dan ook nog eens van een afstand gaat bekijken, is het hek van de dam. Door middel van messcherpe analyses halen de personages van Gras elkaar met hun eerlijkheid onderuit. Ze nemen geen enkel blad voor de mond.

Auteur, Esther Gerritsen

Esther Gerritsen (1972) wordt gerekend tot de grootste literaire talenten van Nederland. Direct nadat ze in 1996 afstudeert aan de opleiding Dramaschrijven en Literaire vorming aan de hogeschool voor de Kunsten Utrecht, wordt haar schrijftalent opgemerkt. Wat ze schrijft verschijnt direct op de speelvloer. In 2001 ontvangt ze het Charlotte Köhler Stipendium voor de stukken Gras en Huisvrouw. Daarna wint ze in 2004 de Halewijn-Literatuurprijs voor haar hele werk en in 2005 ontvangt ze de Dif/BNG Aanmoedigingsprijs. Haar roman Normale dagen wordt geselecteerd voor de longlist van de Libris Literatuur prijs 2006. De stukken van Esther Gerritsen zijn heldere stukken die gaan over mensen met menselijke eigenschappen.

Regisseur, Jan Joost Aten

Op de middelbare school neemt de docent Engels de hele klas van Jan Joost mee naar Theater de Appel in Den Haag. Daar begint Jan Joost’s fascinatie voor theater. Tijdens zijn studie geschiedenis in Leiden raakt het theater maken een beetje op de achtergrond, maar vanaf het moment dat Jan Joost in mei 2004 in het Imperium Theater in Edwaar the King en Risjaar Modderfokker den derde speelt, gaat het toneelspelen meer en meer trekken. Naast een zeer actieve rol op Imperium, gaat Jan Joost naast zijn werk in deeltijd de toneelopleiding op de Lucas Borkel Acteursschool doen. Door deze opleiding wordt Jan Joost de toneelwereld in gezogen. De herontdekte nieuwsgierigheid zorgt er uiteindelijk voor dat Jan Joost gaat regisseren. Naast een baan als bedrijfsjournalist, vertaler en (trainings)acteur, maakt hij in november 2008 zijn debuut als regisseur met het toneelstuk Twee Vrouwtjes, uitgevoerd in het Imperium Theater. Met het regisseren van zijn tweede stuk Gras van Esther Gerritsen grijpt Jan Joost de kans om een grotere productie neer te zetten.

Interview met Jan Joost Aten: Spelen met je zelf als basis
Recensie: Leidsch Dagblad 8 februari 2010

Regie: Jan Joost Aten
Spelers: Johan van Amerom, Wietske Bergen, Mark Siera, Leonore Tismeer
Speeldata: 5, 6, 11, 12, 13, 18, 19 en 20 februari 2010