Sansevieria’s

Sansevieria’s

Ooit wel eens bedacht hoe je eigen begrafenis eruit zal zien? De regie van bijvoorbeeld je bruiloft heb je zelf in de hand, maar hoe is het om getuige te zijn van je eigen begrafenis?Is het wat jij je ervan zou voorstellen? Neemt je familie een loopje met jouw dood? Of neemt jouw fantasie het heft van jouw dood in eigen hand? Beleef het tijdens de psychedelische morfinetrip van oma in de dodelijke komedie Sansevieria’s van Erik Siebel in het Imperium Theater.

Sansevieria’s

sansevierias_smallKent u de mythe van de sansevieria? De mythe dat deze plant juist tot bloei komt als hij dreigt te sterven? In Sansevieria’s komen de personages bij elkaar niet omdat ze dat zo graag willen, maar omdat dat nu eenmaal zo hoort bij een begrafenis. De dood is niet zo aantrekkelijk, dat je er vrijwillig mee geconfronteerd wilt worden. Maar afscheid nemen hoort wel bij het leven. Iets wat over de dood gaat, gaat tegelijkertijd over het leven. Hoe wil je dat er afscheid van je wordt genomen op jouw begrafenis? Er mag gelachen worden tijdens deze begrafenis, er moet zelfs gelachen worden. Een vrolijke lach, een pijnlijke lach, een lach van herkenning. Durf op een ander manier naar Sansevieria’s te kijken, een associatieve maar toegankelijke theatervoorstelling.

Erik Siebel

Erik Siebel schreef de dodelijke komedie Sansevieria’s bij gebrek aan een stuk dat aan zijn wensen voldeed. Er moet namelijk niet alleen gelachen worden tijdens een komedie, maar er moet ook een goed verhaal verteld worden. In Sansevieria’s komen de lach en het verhaal samen.

Erik is geen onbekende in de Leidse toneelwereld. Als speler, regisseur en technicus loopt hij al zo’n 25 jaar rond op Imperium. De meest recente stukken die hij daar regisseerde zijn Medea (2006), Thanatorium Shakespeare (2007) en Making L (2007) als onderdeel van de dubbelproductie L/Making L. Voor Medea ontving Erik de Kees Visserprijs en Ans Alting publieksprijs. In het dagelijks leven is Erik locatieleider in het Speciaal Onderwijs.

Interview met Erik Siebel: Theater moet een verhaal hebben

Tekst en regie: Erik Siebel
Spelers: Manita van den Berg, Agaath Bokma, Anna Bos, Maaike Damen, Marco Hokke, René Huinen, Hester Krijgsman, Els van Midden, Jeannette Portillo, Martijn Romijn, Marleen van der Sar
Speeldata: 7, 8, 13, 14, 15, 20, 21 en 22 mei 2010