Omstanders

Omstanders

Help! Twee vrouwen worden plotseling opgeschrikt door het geschreeuw van een man die dreigt te verdrinken en ze schieten te hulp. Maar dan bedenken ze zich: moeten ze deze man eigenlijk wel redden? Misschien wil hij wel helemaal niet gered worden. En zo ontwikkelt zich een prikkelende tweestrijd over de vragen des levens, de dood, en de keuzes die de mens daarin heeft. En de man? Wordt hij gered? Tja, dat is de vraag. Voorlopig moet hij het doen met de woorden: Maak u toch niet zo druk. We redden u heus wel!

Omstanders is een absurdistische vertelling waarin twee vrouwen eindeloos over het leven filosoferen, maar het ondertussen aan zich voorbij laten gaan. Ze blijven toeschouwers. Hun persoonlijke theorieën en kritische vragen over het leven zijn diepzinnig en grappig tegelijk, waardoor het publiek op luchtige wijze een hoop stof tot nadenken krijgt voorgeschoteld. Het stuk speelt zich af tegen een groots en surrealistisch decor.

Toon Tellegen schreef Omstanders in 2004 speciaal voor de spelers Joep Onderdelinden, Ria Eimers en Carla Mulder. Kenners zullen in het stuk direct zijn stijl herkennen: naïef, humoristisch en met een voorkeur voor absurdistische taferelen. Hij verstaat de kunst om zijn publiek steeds weer in verwondering te brengen. Tellegen is een veelzijdig auteur die in 1980 debuteerde met de poëziebundel De zin van een liguster. Grote bekendheid verwierf hij met zijn dierenverhalen voor kinderen, zoals de bundel Misschien wisten zij alles (1995). In 1997 ontving hij de Theo Thijssenprijs voor zijn kinderboeken en tien jaar later mocht hij de Huygensprijs in ontvangst nemen voor zijn gehele oeuvre.

De regie is in handen van Maarten Freriks en Anja Hepp, een regisseursduo dat altijd zoekt naar de manier waarop ze de essentie van een stuk het best tot uiting kunnen brengen en daarbij allerhande middelen inzetten:. muziek, video, dans of juist een politieke speech. Dat ze hiermee succes boeken, blijkt wel uit het feit dat zij voor hun locatieproductie Koerskmonologen, De vrouwen van Moermansk, die zij vorig jaar regisseerden bij SCAT Cameleon in Den Haag genomineerd zijn voor de beste regie in de Haagse Toneelcompetitie.

Interview met Maarten en Anja: Sleutelen tot het werkt

Regie: Maarten Freriks en Anja Hepp
Spelers: Boris Crijnen, Marga van Ravels en Leonoor Tismeer
Speeldata: 10, 11, 16, 17, 18, 23, 24 en 25 oktober 2008