De Verschrikkelijke Moeder

De Verschrikkelijke Moeder

moeder“Ga naar de bergen, naar de fascisten. Reerug met zuurkool. Oergezellige winteravonden. Jodel mee en je zult gelukkig worden,” zegt Sigrid wanneer zij haar dochter de deur wijst. Niet alleen de moeder toont weinig mededogen, ook de slager en zijn zus, de hoofdonderwijzer en zijn vrouw, de (stief)dochter en de makelaar laten zich van hun donkere kant zien. Deze mensen haten elkaar, maar zijn tot elkaar veroordeeld. Regisseuse Hilt de Vos zet dit stuk van Van Wamerdam op eigenwijze neer, waarbij ze ondanks de inktzwarte karakters uitgaat van het goede in de mens.

Bereid je voor op een wrange Kerst. Met De Verschrikkelijke Moeder brengt toneelgroep Imperium drie losse verhalen, waarin telkens de relatie tussen een zus en een broer centraal staat. Drie grimmige sprookjes behandelen de thema’s van Kaïn en Abel, Assepoester en Hans en Grietje, met als verschil dat alle personages een wreedaardig spoor van ellende en verdriet achterlaten en geen van de verhalen voorspelbaar is. De tekst staat bol van de snelle, spitse dialogen met veel rake oneliners. De inhoud is meedogenloos en vol haat. Imperium schotelt haar publiek een benauwend stuk voor, met een wereld vol kille, liefdeloze menselijke relaties. Die sfeer krijgt nog meer kracht door de live muziek die tijdens het hele stuk wordt gespeeld.

De Verschrikkelijke Moeder is in 2004 geschreven door Alex van Warmerdam. Hij schreef het destijds voor zijn theatergezelschap De Mexicaanse Hond en oogstte er veel lof mee. Het leverde Van Warmerdam in 2005 een nominatie op voor de Taalunie Toneelschrijfprijs. De succesvolle tekstschrijver, regisseur, theater- en filmmaker heeft in zijn loopbaan overigens al vele prijzen mogen ontvangen. Zo vielen onder meer zijn films Abel , De Noordelingen en De Jurk in binnen- en buitenland in de prijzen, waaronder de Gouden Kalveren voor Beste Film en Beste Regie en de Prijs van de Kritiek van het Filmfestival in Venetië.

Imperium wist voor deze productie Hilt de Vos aan te trekken als regisseuse. Na haar theateropleiding in Brussel, werkte zij als freelance actrice bij onder meer O.T., het Ro Theater, Toneelgroep Amsterdam, de Toneelschuur en vele andere toneelgezelschappen. De laatste jaren richt zij zich meer op regisseren en doceren. De spelers, die zij met precisie heeft uitgezocht, regisseert zij vanuit hun eigen kwaliteit en karakter, wat doorgaans leidt tot mooie geloofwaardige personages. Imperium is trots dat De Vos dit stuk voor hen regisseert. Zij werkte immers nooit eerder met amateurs, maar wijkt daar voor Imperium graag vanaf!

Interview met Hilt de Vos: Schoonheid in meedogenloze teksten zoeken

Regie: Hilt de Vos
Spelers: Johan van Amerom , Theo Flach, Frank Heesbeen, Tijmen de Kok, Karlijn Krijgsman, Paul Louman, Els van Midden, Mieke van der Plas, Evi Remmelzwaal, Daphne van Rooyen, Clara Smit, Babette van Spijker
Muziek: Henk van Teeffelen, Bart van Teeffelen en Theo Flach
Speeldata: 6, 7, 11, 12, 13, 18, 19 en 20 december 2008