Parasieten

Parasieten

parasieten1Vijf eenzame personages hakken genadeloos hard in op elkaars zinloze leventjes tijdens de voorstelling Parasieten van Marius von Mayenburg in het Imperium Theater. In een sitcom setting overleven de deplorabele figuren door elkaar te gebruiken en door gebruikt te worden. Het houdt hun levens in balans. Ze willen wel anders, maar het lukt ze niet. Als parasieten teren ze op elkaar.

Parasieten, het stuk

Betsi en Frederike zijn zussen. Ringo, de man van Betsi, is aangereden en verlamd tot boven zijn heupen. Betsi verzorgt hem. Hij treitert haar. Hij móet haar treiteren. Frederike is zwanger en doet zelfmoordpogingen om haar zwangerschap te beëindigen. Als Frederike van een viaduct springt en het overleeft, komt ze bij Ringo en Betsi in huis wonen. Ringo trekt dit niet en vraagt de eenzame buitenstaander Multscher – die Ringo heeft aangereden en zich aan hem opdringt om zijn excuses aan te bieden – ook bij hen in te trekken. Petrik, de man van Frederike, komt regelmatig langs om Frederike te smeken terug te komen.

Marius van Mayenburg, de auteur

Marius von Mayenburg werd in 1972 geboren in München en studeerde aan de ‘Hochschule der Kunste’ in Berlijn. Voor zijn stuk Brandkoorts (in Nederland uitgevoerd door de Theatercompagnie in coproductie met Huis aan de Amstel in 2002) kreeg hij de Prijs van de Frankfurter Autorenstiftung en de ‘Kleistförderpreis’. Sinds 1999 is hij dramaturg en huisauteur van de Berliner Schaubühne. Zijn bekendste stukken zijn: Parasieten (2000), Het koude Kind (2002), Eldorado (2004) en Turista (2005).

Feico Sobel, de regisseur

Professioneel regisseur Feico Sobel behaalde in 2002 zijn diploma voor Toneeldocent en Regie aan de Toneel Academie in Maastricht. Hij maakte direct indruk en ontving voor zijn examenproductie Justice4jamie/justice4all de Henriette Hustinx aanmoedingsprijs. In datzelfde jaar ontving hij ook de Arend Hauerprijs op het landelijk amateurfestival met het stuk De presidentes van Werner Schwab. Sindsdien heeft hij vele toneelstukken geregisseerd bij verschillende theatergroepen, waaronder het Huis van Bourgondië, jeugdtheatergroep Wederzijds en jeugdtheatergroep Citadel. Voor Imperium regisseerde hij in 2005 al eens Caligula van Camus en in 2007 De Koning Sterft van Ionesco.

Interview regisseur: De maximale uitkomst van een scène , PDF-versie
Artikel Marius von Mayenburg: Irrationeel geweld in Marius von Mayenburg

Recensie Leidsch Dagblad dd. 9 maart 2009: “Geschift, kwetsend, weerzinwekkend mooi”

Regie: Feico Sobel
Spelers: Herman Duchenne, Kim van der Heijden, Rens Kortmann, André Snijder, Laurike in ‘t Veld
Speeldata: 6, 7, 12, 13, 14, 19, 20 en 21 maart 2009