Dogville

Dogville

dogville1Stel je eens voor: een lieflijk en zonnig dorpje genaamd Dogville in een jaren vijftig setting – de jaren van de wederopbouw – waar je de hedendaagse Balkenende normen en waarden mentaliteit kunt komen ervaren. Je wordt door de bewoners meegenomen, het dorp in. De dorpelingen worden je vrienden. Ze laten je hoe zij vreemdelingen ontvangen… Beleef in mei het sprookje van het plaatsje Dogville in het Imperium Theater.

Dogville, het verhaal

De verwarde, sjieke jonge vrouw Grace belandt op een dag in het lieflijke, slaperige dorpje Dogville. Zij is op de vlucht voor iets of iemand. De dorpsbewoners zijn bang voor hun eigen veiligheid, maar na enige discussie besluiten ze onderdak te bieden aan de vreemdeling, onder voorwaarde dat ze vertrekt als iemand van hen na twee weken vindt dat ze weg moet. Grace weet de harten van de dorpsbewoners echter te winnen en in ruil voor allerlei klusjes mag ze blijven. Ze bouwt een heerlijk leventje op in het dorpje Dogville. Naarmate de tijd vordert worden de dorpelingen echter wat onrustig. Blijven de bewoners de nieuwe vreemdeling goed gezind?

Lars von Trier, de schrijver

Lars von Trier, geboren in 1956, is een Deens filmregisseur, bekend om zijn originele manier van werken. Von Trier studeerde filmwetenschappen in Denemarken. Vanaf 1976 maakte hij korte films. Samen met collega Thomas Vinterberg bedacht en begon hij het Dogma 95-collectief. Von Trier maakte zelf maar één Dogma-film, waarin alle afspraken uit het collectief worden nagekomen: de omstreden film The Idiots. In Dogville breekt Von Trier vrijwel alle Dogma-regels: i.p.v. filmen op locatie gebruikt hij een studio, waarin hij het decor aanduidt met krijtstrepen en de ruimte niet gebruikt zoals hij hem aantreft. Hij voegt decorstukken, rekwisieten, kunstlicht, wapens en (achteraf) geluid toe. De enige Dogma-regel die hij niet breekt is het filmen met een handheld camera.

Jules Noyons, de regisseur

De bewerking van de film Dogville is in handen van de ervaren regisseur Jules Noyons. Al eerder liet hij spelers van Imperium schitteren in Bash (2006), De Drie Musketiers (2004), Spaanse Ruiters (2003) en Peter Pan (2001). Noyons volgde de opleiding tot dramaturg/regisseur in Brussel. Hij regisseerde vele stukken bij verschillende amateur-gezelschappen (o.a. voor de gezelschappen Pionier en Cremer). Daarnaast maakte hij vertalingen (o.a. Zinsbegoocheling van Corneille) en deed hij de dramaturgie voor Orkater voor o.a. het stuk Kamp Holland (najaar 2008).

Interview met Jules Noyons: Als een wandeling door een modeldorp…..

Regie: Jules Noyons
Spelers: Eva Baas, Agaath Bokma, Boris Crijnen, Coen Gelinck, René Huinen, Sabine Jinkes, Alwin Kloekhorst, Tijmen de Kok, Paul Louman, Et Meijvogel, Els van Midden, Mieke van de Plas, Jeannette Portillo, Martijn Romijn, Clara Smit
Jens Appello, Jolie Flach, Tila Flach, Koen de Nijs, Kevin Toussaint, Luuk Weers, Thijs van Zwieten
Speeldata: 8, 9, 14, 15, 16, 17, 21, 22 en 23 mei 2009