Het Eiland van onze Verboden Dromen

Het Eiland van onze Verboden Dromen

dromenNaar het boek ‘John Dollar’ (1989) van Marianne Wiggings

Stel je voor: je bent kind en belandt met een groepje leeftijdsgenoten op een onbewoond eiland. Wat doe je? Laat je jezelf helemaal gaan, bevrijd van volwassenen? Of klamp je je juist vast aan dat wat je nog weet van vroeger, van thuis? ‘Het eiland van onze verborgen dromen’ neemt je mee naar deze wereld en laat je nadenken over jouw antwoord op deze vragen. Terwijl er op de achtergrond een andere vraag steeds dwingender wordt: wat is er nu eigenlijk gebeurd op dit eiland 60 jaar geleden?

Zij wachten. Zij kijken naar de zee. Zij zijn in afwachting van hun redding.

Deze theatervoorstelling is het verhaal van een groep meisjes die in 1918 voor de kust van Rangoon, Birma, strandt op een onbewoond eiland. De meisjes, allen van keurige families, ontwikkelen zich tot kleine monsters. In afwachting van de verwachte redding door hun ouders beginnen ze hun eigen leventje op te bouwen. Met hun eigen wetten en rangorde. Een gruwelijke, maar vooral poëtische theatervoorstelling over wachten, verwachtingen, hoop en overleven.

Auteur Marianne Wiggins

Het stuk is een bewerking van de roman ‘John Dollar’ van Marianne Wiggins (1947). Deze Amerikaanse schrijfster (en de ex-vrouw van Salman Rushdie), schreef negen romans en een collectie korte verhalen. Ze is geroemd vanwege de verrassende karakters en verhaallijnen in haar boeken. In de roman ‘John Dollar’ worden jeugdige onschuld, seks, religie en klassenbewustzijn aan vlijmscherpe observaties onderworpen. Niet voor niets werd in de buitenlandse pers vermeld dat dit boek verwant is aan het wereldberoemde ‘The lord of the flies’ van William Golding. ‘John Dollar’ won de ‘Janet Hediger Kafka Prize’ voor het beste boek geschreven door een Amerikaanse vrouw.

Regisseur Stephan W. Zeedijk

De regie en dramaturgie van de voorstelling zijn in handen van theatermaker Stephan W. Zeedijk. Naast zijn werk voor Toneelgroep Imperium maakt hij voorstellingen bij Festes Theater in Rotterdam en is hij werkzaam als freelance regisseur en speldocent bij o.a. de SKVR-Theaterschool in Rotterdam en DRIFT in Delft. Zijn voorstellingen richten zich vooral op het klein menselijk drama, dat zich afspeelt binnen vriendschappelijke, liefdes-, seksuele en familierelaties. De basis van de voorstellingen en het spel wordt altijd gevormd door echtheid en rauwe menselijke emotie. Recent maakte hij bij DRIFT de tragisch komische locatievoorstelling ‘Nachtasiel’ van Maxim Gorki en bij Festes Theater de enerverende jongerenvoorstelling ‘Disco Pigs’ van Enda Walsh.

Interview met Stephan W. Zeedijk: Een stuk vol vrouwen

Regie: Stephan W. Zeedijk
Spelers: Eva Baas, Els van Midden, Mieke van der Plas, Linda Roodenburg, Karin Schoonderwoerd, André Snijder, Leonoor Tismeer, Michèle Wernars
Speeldata: 6, 7, 12, 13, 14, 19, 20 en 21 juni