Festen

Festen

PosterFesten3Feestmaand december staat weer voor de deur en Imperium haakt daar op in door het feestje van de familie Hansen op de planken te zetten in het stuk Festen, Deens voor ‘het Feest’. Maar hoe mooi en gezellig de zaal ook versierd mag zijn en hoe feestelijk de gasten ook gekleed gaan, gezelligheid blijkt in dit stuk geen vanzelfsprekende bijkomstigheid te zijn.

Na de zelfmoord van dochter Linda is de familie Hansen bij de 60ste verjaardag van pater familias Helge wel weer eens toe aan een echt feest. Moeder Else hoopt de familie in goede gezondheid en harmonie weer bij elkaar te krijgen, maar daar is wel het een en ander voor nodig. Zo heeft zoon Michael – die zich het jaar daarvoor nog had vergrepen aan een van de serveersters – eerst iets goed te maken. Daarnaast is het de vraag of de familie de part-nerkeuze van dwarse dochter Helène wel zal kunnen waarderen. En bovendien: zal zoon Christian überhaupt naar huis komen, kan hij zich losrukken van zijn drukke bestaan als eige-naar van twee chique restaurants in Parijs? Maar de meest kritieke vraag is toch: hoe zal de feestende massa reageren op zijn onthutsende onthulling?

Zuiver realisme

‘Festen’, de succesvolle filmhuisfilm van Thomas Vinterberg, is allesbehalve een soap. In het neerzetten van het feest en de reactie van de feestgangers op de onvermijdelijke verstoring ervan bereikt hij een griezelige waarachtigheid. De Dogma-filmregels, die zuiverheid en echtheid van het spel tot ultiem doel verheffen, dragen sterk bij aan dit realisme en maken ‘Festen’ tot een onvergetelijk document.

In de toneelversie, gebaseerd op een bewerking van Sybilla Breimer, wil Imperium in eerste instantie de motoriek van het feest opzoeken. De sfeer beïnvloedt iedereen en wordt een levend wezen, dat zich met hand en tand verzet tegen al dan niet vermeende spoken uit het verleden.

Artikel over Dogma95: Een reddingsactie ten einde
Interview met de regisseur: Gedaantes van de waarheid

Regie: Ruud Wessels
Spel: Agaath Bokma, Boris Crijnen, Coen Gelinck, Kim van der Heijden, Hester Krijgsman, Paul Louman, Et Meijvogel, Jade Meijvogel, Jeannette Portillo, Karin Schoonderwoerd, Susanne de Schutter, Janine Stegehuis en Edwin Weers.
Speeldata: 8, 9, 13, 14, 15, 16, 20, 21, 22, 23 en 24 december 2006