Toneelgroep Imperium 60 jaar!

Toneelgroep Imperium 60 jaar!

‘Mooie rollen in nog mooiere stukken’. Deze wens hadden acht enthousiastelingen toen zij in 1957, tussen de schuifdeuren, toneelvereniging Imperium oprichtten. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een vereniging met ruim 60 ambitieuze leden van alle leeftijden en beschikken we over een eigen theater in de binnenstad van Leiden.

Met onze vier producties ontvangen we gemiddeld 1.800 bezoekers per jaar. Ongeveer eenzelfde aantal bezoekers ziet per jaar een voorstelling van de huurders van het Imperium Theater, veelal gezelschappen uit de regio.

Het jaarlijkse bij Imperium georganiseerde Dialogenfestival trekt elk jaar meer spelers vanuit de regio. In 2016 was het merendeel van de elf inzendingen uit Den Haag en omstreken en waren de avonden strak achter elkaar uitverkocht.

Afgelopen augustus beleefde Imperium een hoogtepunt, met een kleine 1.000 bezoekers die het theater aandeden in het kader van de Leidse Cultuurwandeling Midnight Walk.

Imperium heeft een drukbezochte Facebook pagina en website, stuurt een email Nieuwsbrief naar een kleine 500 geïnteresseerden en heeft een prachtig vormgegeven kwartaaluitgave, de Imppressie, waarvan de postervariant door heel Leiden wordt verspreid. Daarnaast haalt Imperium regelmatig de lokale pers met voorbeschouwingen en recensies van voorstellingen en afgelopen september nog in de rubriek ‘Heilig Vuur’ over lokale cultuur, in het Leidsch Dagblad.

Eigenlijk willen onze leden maar één ding: een geweldige rol in een schitterend stuk, fraai aangekleed in een prachtig decor. Het liefst acht uitverkochte voorstellingen per productie, het publiek iedere avond laaiend enthousiast. Inclusief de ‘zeer kritische’ recensent. En dit alles vier keer per jaar. Want ieder seizoen brengen we twee producties (oktober en februari) met een kleine bezetting van twee tot zes personen ten tonele. En in de twee ‘grote’ producties (december en mei) worden veel spelers betrokken zodat de minder ervaren spelers ook in aanmerking kunnen komen voor een rol. Dit alles onder leiding van regisseurs die hun sporen meer dan verdiend hebben in het amateurtheater.

De realiteit voor de meeste Imperiumleden ziet er anders uit. Zo doen we wel ons best op audities maar worden we niet altijd gekozen om onze kunsten op het toneel te laten zien. Maar dan draaien we met liefde bardiensten en komen we daarnaast ook nog regelmatig naar de Oude Vest om klussen te klaren, schoon te maken of actief te zijn in commissies of bestuur. Waarom toch?

Waarschijnlijk om dat we van ons leuke theatertje houden en zelfs de lege zaal je al de kriebels kan geven. Om maar te zwijgen over de sfeer en het speciale gevoel rondom een première. Het trotse gevoel dat mede dankzij jouw PR de zaal is uitverkocht en het publiek vol bewondering is over het decor (de groene verf zit nog onder je nagels) en de kleding (daar stroopte je alle tweedehandszaken voor af) die in het toneellicht (toevallig wel even jouw lichtplan) zo prachtig uitkomen. En dan: het applaus na de voorstelling. De beloning voor drie maanden hard werken. Het applaus, voor ieder die zich heeft ingezet om de voorstelling tot een succes te maken en het publiek gastvrij heeft ontvangen in een schoon en intiem theater.

En daarvoor doen we het. En we doen het goed. Al 60 jaar.