De Koning Sterft Iedere Dag Opnieuw

De Koning Sterft Iedere Dag Opnieuw

koning8Drinken, sterven en het Nederlandse lied. Dat is de kern van De koning sterft iedere dag opnieuw, een eigen bewerking van het (bijna) gelijknamige stuk van Ionesco. Zin in een avond vol humor, smart en Nederpop? Volg de spelers dan de kroeg in en dein mee op de emotionele Hollandse krakers: van Samen Zijn tot Bloedend Hart.

Regisseur Sobel gebruikt het toneelstuk de koning sterft slechts als uitgangspunt voor een nieuwe creatie. Wat blijft uit het origineel is de afloop: de Koning sterft…

De Koning sterft iedere dag opnieuw combineert de thematiek van het sterven met de kracht van een aantal Nederlandse liedteksten. Sobel heeft de spelers met dit materiaal laten improviseren. Zo ontstond een prachtig muziektheaterstuk, opgebouwd uit verschillende kroegscènes waarin de zwarte onderwerpen des levens aan de bar besproken en bezongen worden, zoals alcoholisme, misbruik en geweld. Maar naast de traan is er altijd de lach. Het is tenslotte Samen lachen, samen huilen.

Professioneel regisseur Feico Sobel behaalde in 2002 zijn diploma voor Toneeldocent en Regie aan de Toneel Academie in Maastricht. Hij maakte direct indruk en ontving voor zijn examenproductie Justice4jamie/justice4all de Henriette Hustinx aanmoedigingsprijs. In datzelfde jaar ontving hij ook de Arend Hauerprijs op het landelijk amateur-festival met het stuk De presidentes van Werner Schwab. Sindsdien heeft hij vele toneelstukken geregisseerd bij verschillende theatergroepen, waaronder het Huis van Bourgondië, jeugdtheatergroep Wederzijds en jeugdtheatergroep Citadel. Voor Imperium regisseerde hij in 2005 al eens Caligula van Camus.

Interview met de regisseur: Een kroeg als koninkrijk
The making of: De Koning Repeteert Praktisch Zonder Tekst

FOTO’S
Regie: Feico Sobel
Spel: Jan Joost Aten, Christian van Midden, Leonore Tismeer, Laurike in ‘t Veld, Jos de Voogd
Speeldata: 3, 8, 9, 10, 14, 15, 16 en 17 februari