Kaatje is Verdronken

Kaatje is Verdronken

posterkaatjeAlex van Warmerdams humoristisch polderdrama over ontluikende seksualiteit en onderdrukte verlangens. Een muzikale voorstelling over een gezin dat niet helemaal gelukkig is. Over een vader die alles onder controle wil houden. Over een moeder die iemand anders wil zijn.  Over een dochter die weg wil. En over een tuinman.

In Alex van Warmerdams wereld vinden we Hollandse huiskamers waar toch geen spruitjes worden gekookt. De personages in die huiskamers zijn tot leven gebracht met figuurzaag en triplex. In Kaatje is verdronken is dit niet anders.  Johannes is een hulpeloos autoritaire vader; Irma is een verzuurde moeder; Ka is een wulpse en naïeve dochter; en Koppe de tuinman is een enorme intrigant. Het verhaal volgt twee sporen. Het eerste is de volwassenwording van dochter Ka, die met sterke seksuele gevoelens en rebellie gepaard gaat. Het tweede is het geheim van de mysterieuze dood, vroeger, van haar tante, Kaatje geheten. Het vuur van het huiselijke conflict wordt opgestookt door tuinman Koppe, de spreekwoordelijke slang aan de borst. In het behang op de muren zit een ensemble dat de pijn of het geluk muzikaal begeleidt.

Publiek en pers typeren het oeuvre van theater- en filmmaker Alex van Warmerdam graag als alledaags absurdisme met een suspense-achtige ondertoon. Zij laten zich door van Warmerdam meevoeren naar een vervreemdend universum, waar de personages een uitgebeende taal spreken, maar ook lyrisch kunnen uitweiden. Zijn teksten zijn bondig en niet gespeend van zwarte humor. Voorstellingen die huiveringwekkend lachwekkend kunnen zijn, waar bovendien geen gepsychologiseer voor nodig is.

De regie van Kaatje is verdronken is in handen van Ruud Wessels die onder andere in 2006 Festen van Thomas Vinterberg tot een succes wist te maken. Wessels, theaterdocent, acteur en toneelschrijver (hij schreef onder andere ‘L’ ter gelegenheid van 50 jaar Imperium, en onlangs ‘Plastische Vervorming’ voor zijn eigen theatergroep Het Arsenaal) regisseert met Kaatje is verdronken zijn achtste productie bij Imperium.

Regie: Ruud Wessels
Tekst: Alex van Warmerdam
Spelers: Alex Jan Friso, Mieke de Jonge, Ton Orleans, Machteld Zee
Muziek: Annemieke Nennie, Ric Berretty, Jan Struijs, Stéphanie Kersbergen, Frank van der Starre
Muziek compositie: Joost Walter
Speeldata: 7, 8, 13, 14, 15, 20, 21, 22 december 2012
Aanvang: 20:30 uur